Lumineus
disco4.jpg

Pools voor beginners

Pools voor beginners

 

Sterven in een ander land, welk land dan ook. Als een van de Poolse bewoners van Stella Maris naar zijn droom voor de toekomst wordt gevraagd is het antwoord duidelijk. Nooit meer terug naar Polen.

In Pools voor beginners onderzoeken documentaire-makers Josefien van Kooten en Anna Witte het leven in Stella Maris, een arbeidershotel voor Poolse arbeids-migranten in het Brabantse dorp Welberg. De promotiefilm voor het hotel belooft veel goeds: ruime, gerenoveerde kamers met Poolse televisiezenders, uitgaansmogelijkheden, een sportschool en een breed culinair aanbod uit Nederlandse keuken.
Het ontbreekt de bewoners aan vrijwel niets. Maar vinden ze wat ze zoeken? Allen dromen ze van een thuis: de een droomt van zijn familie in Polen, de ander van een nieuwe familie in Nederland. Stella Maris fungeert in die droom als een tussenstation, een plek tussen verleden en toekomst die nooit echt ‘thuis’ genoemd kan worden.

De bewoners werken hard voor een toekomst en wachten ondertussen aan de zijlijn. Het leven in Stella Maris staat altijd in het teken van een ander leven en roept de vraag op: wat zijn onze dromen waard? Als we enkel aan de toekomst denken, wat betekent het heden dan nog?

lees hier artikel in BNdeStem
facebook

'Pools voor Beginners' is geselecteerd voor het Etnofilmfestival in Kroatië. 23-25 april 2015

 

regie: Josefien van Kooten en Anna Witte
producent: Carine van Vugt en Roos Breukel
camera: Roel van 't Hoff
geluid: Mark Thur
montage: Stefan Kamp
interviews: Anka Luczak

lengte: 26 minuten 
2014