Lumineus
isolator+krokussen.jpg

Dodendraad leeft

De dodendraad leeft

krokus tussen stoppels.jpg
 

De dodendraad leeft is een erfgoedproject van Stichting Verhalis in de vorm van een landkunstwerk en een langeafstandsfietsroute.

Volg de dodendraad leeft op facebook.

Krokuslint
In het najaar van 2018 hebben we met 2000 schoolkinderen, heemkundigen en vrijwilligers in 28 gemeenten langs de hele Nederlands-Belgische grens een lint van tweehonderdduizend witte krokussen geplant. Het was toen 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en de Dodendraad werd afgebroken. 
De Nederlands-Belgische grens was de grens tussen oorlog en vrede. Juist in deze tijd waarin zoveel oorlogsvluchtelingen Europa proberen te bereiken hebben we een monument gemaakt ter nagedachtenis van de slachtoffers van ‘de dodendraad’.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste de Duitse bezetter langs de hele Belgisch-Nederlandse grens een elektrische versperring die onder een spanning van 2000 volt stond. Daardoor werden spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegengehouden.
Bij die ‘Dodendraad’ zijn zo’n 1000 slachtoffers gevallen.

Grensroute
Samen met vele gemeentes, provincies en andere partners aan beide zijden van de grens willen we het verhaal levend houden. Naast het krokuslint hebben we daarom ook een langeafstandsfietsroute ontwikkeld, die tussen het Zwin aan de Noordzee en het Drielandenpunt bij Vaals de vele reconstructies en herinneringsplekken van de Dodendraad met elkaar verbindt. Alles over deze fietsroute kun je hier vinden.

De fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met Grote Routepaden, die in het voorjaar van 2019 een uitgebreide fietsgids met kaarten en veel achtergrondinformatie over deze Grensroute uitbrengt. Op de site van de route vindt u vele verhalen over de slachtoffers en de impact van de Dodendraad op de grensgemeentes.

Een groeiproject
Verhalis werkt vanaf 2013 aan het landkunstwerk De dodendraad leeft, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens hebben we de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Zundert/Wuustwezel, Baarle Hertog en Hamont/Achel. In oktober 2015 kon je mee komen helpen met planten op de grens tussen Wuustwezel en Zundert. De plantdag werd geopend door de twee burgemeesters. De donderdag ervoor gingen de schoolkinderen van 12 basisscholen uit de buurt al aan de gang met het planten van de bloembollen.

Het krokuslint in Wuustwezel/Zundert is deels gemaakt door een innovatieve samenwerking met de gamecommunnity van Geocaching. Geocachers konden een speciale cache lopen, gemaakt door de befaamde geocacher Corke. 

We hebben naar aanleiding van het pilotproject in Wuustwezel/Zundert een draaiboek gemaakt.
U kunt het draaiboek hier downloaden.
bekijk: 
film, NOS journaal, ATV

'De dodendraad leeft' is mogelijk gemaakt door samenwerking met en bijdragen van vele partners. In 2015 waren dat: de impulsgelden BKKC, het Fonds voor cultuurparticipatie, de gemeente Wuustwezel, de gemeente Zundert, de KWB, Erfgoed Brabant, donaties van particulieren door crowdfunding via Voordekunst en de inzet van vele vrijwilligers.

Het project is in 2018 uitgebreid met steun van: de Erfgoedcellen Waasland, Meetjesland en Noorderkempen, het Scheldemondfonds en in samenwerking met de gemeentes Assenede, Baarle-Nassau, Beveren, Bocholt, Cranendonck, Damme, Gulpen-Wittem, Hamont-Achel, Hulst, Kinrooi, Leudal, Maasgouw, Maasmechelen, Maldegem, Moerbeke, Neerpelt, Ravels, Reusel-de Mierden, Sint Gillis Waas, Sint Laureins, Sluis, Stein, Stekene, Terneuzen, Valkenswaard, Wachtebeke, Weert en Zelzate.

 
 
kinderen op de dijk.jpg
Grenspaal Kinrooi.jpg
kinderen planten krokussen bij grenspaalWuustwezel-Zundert.JPG
Hamont achel ontsnapping.jpg
partners-dodendraad'18site.jpg