8.jpg

Franciscanessen van Veghel

franciscanessen van veghel

7.jpg
 

De Zusters Franciscanessen van Veghel vroegen ons met hen na te denken over het vormgeven van hun erfgoed, hun nalatenschap. Het uitgestrekte kloostercomplex in het hart van Veghel krijgt langzamerhand een andere invulling. De nog overgebleven zusters trekken zich terug in het moederhuis.

In het voorportaal van de kapel hebben we erfgoedwanden gemaakt met wandvullende foto’s op doek: een portret van de eerste zusters en een iconische foto van de bekende fotograaf Martien Coppens. Op een aantal schermen in die wanden zijn de gefilmde portretten van de zusters te zien. In de brevierkast is een minitentoonstelling ingericht.

Op een touchscreen kan de bezoeker bladeren door een prachtig handgeschilderd boek over alle huizen en dorpen waar de zusters ooit gewoond en gewerkt hebben – dit boek is daardoor voor het eerst na 75 jaar toegankelijk gemaakt.

Daarnaast is er een hoorspel te beluisteren over de verschrikkingen die de zusters hebben meegemaakt in een Jappenkamp op Borneo tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de kloostertuin hebben we een herinneringsplek ontwikkeld samen met beeldend kunstenaar Roberto Ruggiu. Hij maakte een permanent stromende waterbron van brons, waarbij een kronkelbeuk is geplant – net zo’n boom als de majestueuze kronkelbeuk in Italië waarvan gezegd wordt dat hij zijn takken beschermend om Franciscus vouwde toen hij er schuilde voor het noodweer. Deze Franciscanessenbron en Franciscusboom zullen, ook als de zusters er niet meer wonen, herinneren aan hoe hun geschiedenis ooit hier is begonnen.

 
2.jpg
11.jpg
IMG_5426.jpg