Lumineus
Reduitlaan 27-1.1
4814DC Breda
The Netherlands
+31 76 820 01 94

Pools voor beginners

Sterven in een ander land, welk land dan ook. Als een van de Poolse bewoners van Stella Maris naar zijn droom voor de toekomst wordt gevraagd is het antwoord duidelijk. Nooit meer terug naar Polen.

bekijk hier de trailer

facebook klik hier

In Pools voor beginners onderzoeken documentaire-makers Josefien van Kooten en Anna Witte het leven in Stella Maris, een arbeidershotel voor Poolse arbeids-migranten in het Brabantse dorp Welberg. De promotiefilm voor het hotel belooft veel goeds: ruime, gerenoveerde kamers met Poolse televisiezenders, uitgaansmogelijkheden, een sportschool en een breed culinair aanbod uit Nederlandse keuken.

Szymon in Stella Maris

Het ontbreekt de bewoners aan vrijwel niets. Maar vinden ze wat ze zoeken? Allen dromen ze van een thuis: de een droomt van zijn familie in Polen, de ander van een nieuwe familie in Nederland. Stella Maris fungeert in die droom als een tussenstation, een plek tussen verleden en toekomst die nooit echt ‘thuis’ genoemd kan worden.

Pools voor Beginners

De bewoners werken hard voor een toekomst en wachten ondertussen aan de zijlijn. Het leven in Stella Maris staat altijd in het teken van een ander leven en roept de vraag op: wat zijn onze dromen waard? Als we enkel aan de toekomst denken, wat betekent het heden dan nog?

Pools voor beginners legt een maatschappelijke onrust bloot die dieper gaat dan enkel de economische motieven waarmee arbeidsmigranten worden geassocieerd.

Magda in Stella Maris

De filmmakers onderzoeken het hotel als een voorportaal van toekomstdromen en vragen de bewoners: wat motiveert je om ’s ochtends op te staan? Een stil portret schetst de realiteit van het wachten en de hoop op een ander leven. In Stella Maris droomt iedereen.

lees hier artikel in BNdeStem

'Pools voor Beginners' is geselecteerd voor het Etnofilmfestival in Kroatië. Bij dat internationale festival staan verschillende culturen centraal. 23-25 april 2015


 
 

regie Josefien van Kooten en
Anna Witte
producent Carine van Vugt
Roos Breukel
camera Roel van 't Hoff
geluid Mark Thur
montage Stefan Kamp
interviews Anka Luczak
lengte 26 minuten
  2014